Menu

Corona

Corona

Update 19 maart 2020

Om jullie te helpen gezond te worden en blijven, kun je nu hieronder een online consult afspraak maken.

klik hier voor een online consult


UPDATE 16 maart 2020

De praktijk sluit alsnog tot in ieder geval 6 april 2020

 

Verantwoordelijkheid nemen als zorgverlener en therapeut is voor mij tweeledig:

  • Dat gaat over gezond zijn en blijven
  • Dat gaat over verspreiding voorkomen

 

Om die verantwoordelijkheid zo goed mogelijk te nemen heb ik een aangescherpt beleid in de praktijk. Vandaag doe ik daar een schepje bovenop! Zoals ik vanochtend hoorde; het is opschalen van 0 tot 100. Zo voelt dat ook voor de besluitvorming ten aanzien van praktijkvoering. Graag deel ik met mijn overwegingen:

 

De media heeft veelal gekopt over besmettingen in Nederland. Al heel vlug was duidelijk dat niet iedereen getest werd. Dit heeft mij geleerd dat de testen die wel gedaan werden in kaart moesten brengen hoe het virus zich hier in Nederland gedraagt. Op dit moment is duidelijk dat er verschillende strengen van het virus worden aangetroffen en men de besmettingsbron niet meer kan herleiden.  Hierop is reactief besloten vanuit het RIVM besloten tot het nemen van extra maatregelen.

 

Een flatline

Uitgangspunt is voorkomen dat ziekenhuizen de druk niet aankunnen. Wat voor sommigen een griep is, leidt bij andere tot ernstige longaandoeningen waarvoor ic- zorg nodig is. Ziekenhuispersoneel in Italië hanteert een triage systeem bij “overbevolking” van de ic; niet iedereen wordt dan meer geholpen. Keuzes worden dan bijvoorbeeld gemaakt op leeftijd, prognose, etc.

 

Vandaag haal ik die triage naar voren. Niet behandelen van klachten in de praktijk om te voorkomen dat het virus zich verspreid. Een lastige keuze, want als je stikt van de pijn is het heel vervelend als je afspraak niet doorgaat! Anderzijds is thuisblijven en voorkomen van sociaal contact wellicht net genoeg om triage bij ic-zorg te voorkomen.

 

Wat is nu echt belangrijk?

Bewust worden en keuzes maken! Ik hoop op jullie begrip. De praktijk sluit in ieder geval tot 6 april. Wil je toch graag overleg, advies, of heb je vragen ten aanzien van preventieve of curatieve zorg? Dan kijken we of we dit via een skype ontmoeting of face time gesprek kunnen doen.

 

 

 


UPDATE 15 maart 2020

In heel Nederland zijn extra maatregelen nodig om verspreiding van Corona tegen te gaan. Na analyse van gemaakte testen, blijkt dat het virus verandert en niet altijd te herleiden is naar de bron van besmetting. Om die reden is het belangrijk dat we juist nu kijken naar hoe we gezond kunnen blijven of worden.

Als praktijkeigenaar en therapeut voel ik daarin een grote verantwoordelijkheid. Enerzijds in het voorkomen van verspreiding anderzijds in het helpen en zorgen voor patiënten. Om dit zo lang mogelijk verantwoord te kunnen doen is het belangrijk dat ook in de praktijk extra maatregelen worden genomen.

 

Bewust worden

Leidend voor de extra maatregelen zijn de richtlijnen van het RIVM.

Feit is wel dat in de zorg soms extra aandacht nodig is. Hygiene is altijd al onder de aandacht en wat dat aangaat hoeft er niet veel veranderd te worden. Toch is het goed om in deze tijd opnieuw bewust te kijken naar eigen handelen. Zo hangt er bijvoorbeeld een handdoekje in het toilet. En wat doen we daarmee? In de praktijk zullen daarom zowel in de toilet, keuken, wachtruimte en behandelruimte de mogelijkheid zijn om de handen te wassen en zijn er wegwerpdoekjes.

 

 

Groepsactiviteiten komen te vervallen

 

Individuele consulten kunnen doorgaan, mits we samen zorgen voor de hygiëne

 

 

Wat verwacht ik van jou?

Als je verkouden bent, je niet lekker voelt, of een mogelijk risico loopt, heb ik graag dat je je afspraak verzet. Dat is voor mij en andere patiënten het meest veilig.

Heb je geen klachten, dan ben je gewoon welkom. Er zijn een aantal dingen wel anders. Ik vraag je medewerking om:

  • je eigen handdoeken mee te nemen, minimaal 2 bij voorkeur 3
  • het wassen van de handen wanneer u de behandelruimte betreedt
  • handen schudden dat deden we al even niet meer en dat blijft nog even
  • sommigen rekenden nog graag contact af. Het kan, maar mijn waardering is erg groot als je het zekere voor het onzekere neemt en het factuurbedrag pint of overmaakt.

 

 

Wat mag je van mij verwachten?

Ook voor mij geldt hetzelfde. Elke dag sta ik even bewust stil bij hoe ik me voel. Bij het vermoeden, van een hoest, kuch, keelklachten, verkoudheid of griepje neem ik het zekere voor het onzekere en zal de praktijk sluiten.

Ik zal drie maal daags mijzelf temperaturen.

In de praktijk zal naast de gebruikelijke hygiene maatregelen extra aandacht zijn voor de algemene ruimtes. Ook worden na elk consult de behandeltafel, deurklinken, etc. gereinigd.

 

 

Waarom niet gewoon sluiten?

Ik zie mezelf als zorgverlener. En juist nu is het thema gezond worden en blijven heel belangrijk. Hoe gezonder je bent, des te beter is je weerstand. Ik help je graag om dit goed te houden. Laten we met gezond verstand, bewust voelen en verstandige keuzes, proberen de zorg te bieden voor elkaar die nu nodig is. Of dit nu bestaande klachten betreft of juist preventief zorgen voor een goede weerstand. Ik blijf me daar graag (verantwoord) voor inzetten.

 

Corona

Misschien is het een inkoppertje, maar een goede weerstand valt met goede zelfzorg. In de praktijk zeg ik heel vaak, energie krijg je van goed slapen, goed eten en goed drinken. Dat is de brandstof voor ons lichaam. Met goede brandstof kan ons lichaam zich sterken en kunnen we onze weerstand een boost geven.

 

Wat je misschien niet wist is dat de Traditionele Chinese Geneeswijzen, zoals acupunctuur, massage en kruiden in de ziekenhuizen in China al veel ervaring heeft opgedaan in met virussen. Als je daar vragen over hebt, dan hoor ik je graag.

Geen reactie's

Geef een reactie